Kalau kat kampung tu korang kreatif dan tekak yg nak makan pun tak kisah, turun tanah jer dah bermacam jenis sayuran ada kat situ. Ini aku cerita sayur yg dikatakan eksotiklah yg jarang di makan. Contohnya jantung pisang, nangka muda, pucuk betik, pucuk malinja, daun cekur, pucuk ubi, betik muda dan memacam lagi lah.
Kan jarang kita jumpa kat kedai2 makan biasa kat KL... (kampung baru lain cerita... tu kampung... hehehe!!)
Hari ni utk makan siang (lewat lagi makan ngan Shah) selain dari sambel sotong yg lom abis lagik, aku masak rebus jantung pisang cicah sambal asam. Mudah dah ringkas... ok, mula!!
Jatung pisang disiang dan dibuang kelopak luar sampai ke kelopak yg cerah sikit (dalam 5/6 kelopak gitu). Pas tu potong-potong dan rebus dlm air yg dah digaramkan (sesudu dua) sehingga empuk. Dah empuk, keluarkan, tos, biarkan sejuk dan perah keluar airnya kemudian racik2kan. Sambal asam pulak...



No comments:
Post a Comment